Tento příspěvek je 1. částí série Virtuální LAMP server – Apache a Cherokee, PHP a MySQL

Instalace a nastavení LOCALES

V nejbližší době budu muset provést analýzu jedné PHP aplikace (PHP 5.x, framework Prado, data­bázový stroj MySQL). Z tohoto důvodu jsem byl postaven před úkol zprovoznit na svých strojích webový server, PHP a MySQL. Tuto záležitost je možné řešit dvěma způsoby: první z nich je in­stalace a provoz všech potřebných aplikací na aktuálním stroji nebo zřízení virtuálního serveru. Vzdálený virtuální server se mi využívat nechtělo a svůj fyzický také ne. Sám pro své potřeby webový server a PHP nepoužívám, takže jsem se rozhodl vytvořit lokální virtuální server LAMP.

Vzhledem k tomu, že na všech svých strojích používám Sabayon, volba OS na virtuálním stroji byla od začátku úplně jasná. Na virtualizaci používám VirtualBox z repozitářů (verze 4.1.8). Nastavení VirtualBoxu je následující:

2 CPU, 3072 MB RAM, HDD 10 GB, VRAM 128 MB. V místní síti používám DHCP server na routeru, takže jsem parametr Síť nastavil na hodnotu Síťový most, který virtuální kartě eth0 přidělí adresu v rozsahu DHCP serveru.

Instalace *

K instalaci jsem použil verzi Sabayon ServerBase 7. Samotnou instalaci nebudu popisovat a ne­chám to na sérii 12-ti screenshotů

Instalace_1 Instalace_2

Instalace_3 Instalace_4

Instalace_5 Instalace_6

Instalace_7 Instalace_8

Instalace_9 Instalace_10

Instalace_11 Instalace_12

Lokalizace *

Po ukončení instalace se provede reboot a každý by očekával aktualizaci. Ale vzhledem k tomu, že se bude jednat o česky „mluvící“ aplikaci, provedu jako první krok nastavení LOCALES. Přihlášený je samozřejmě uživa­tel root. Toto řešení bylo nutné aplikovat proto, že při textové instalaci a volbě Language Selection = Czech hlásí instalátor závažnou chybu – viz obrázek.

Instalace_13

Důvod této chyby jsem blíže nezkoumal a obešel jí dále popsaným způsobem. Při běžní grafické instalaci se mi nikdy nic podobného nestalo.

Nastavení má 6 kroků:

1. spustit příkaz nano /etc/env.d/02locale

jeho nový obsah je následující:

LANG=”cs_CZ.UTF-8″
SYSFONT=”LatArCyrHeb-16″

soubor uložit

2. spustit příkaz env-update && source /etc/profile

3. spustit příkaz nano /etc/locale.gen

jeho nový obsah je následující:

en_US.UTF-8 UTF-8
en_US ISO-8859-1
cs_CZ.UTF-8 UTF-8
cs_CZ ISO-8859-2

soubor uložit

4. spustit příkaz locale-gen

jeho výsledek je vidět na obrázku Locales

Locales

5. spustit příkaz nano /etc/make.conf

v tomto řádku by měl být i text cs
LINGUAS=”en en_US af ar az bg bn br bs ca cs cy da de el en_GB eo es et eu fa fi fr fy ga gl he hi hr hu is it ja kk km ko lt lv mk mn ms nb nds nl nn pa pl pt pt_BR ro ru rw se sk sl sr sr@Latn ss sv ta tg tr uk uz vi zh_CN zh_TW es_AR es_ES fy_NL ga_IE gu gu_IN nb_NO nn_NO pt_PT sv_SE zh”

Já jsem nemusel upravovat nic a soubor jsem hned zase zavřel

6. restartovat stroj

Aktualizace *

Po novém startu pak následuje klasická aktualizace pomocí příkazů

equo update
equo upgrade
equo conf update
source /etc/profile

Pak už může začít instalace potřebných balíčků pro samotný systém. Než se do toho pustíme, je nutné si položit jednu zásadní otázku: “Bude mít virtuální server nějakou grafiku nebo bude založen pouze na textovém režimu?”

Je to otázka, kterou si musí zodpovědět každý sám za sebe, podle svých zvyklostí, zkušeností, ur­čení sestavovaného systému a dalších parametrů. Já osobně jsem volil server s lehkým prostředím Fluxbox. Na čistě textový systém si na jedné straně netroufám, na druhé straně se mi zdálo zbytečné instalovat cokoliv mocnějšího.

Programy *

Jako první se tedy budou instalovat pomocné programy a vše, co souvisí s grafikou:

equo install mc
equo install xterm
equo install xorg-server
equo install xf86-video-virtualbox

Po instalaci je třeba vytvořit konfigurační soubor pro Xorg:

Xorg -configure

Tento příkaz vytvoří soubor xorg.conf.new . Ten je třeba překopírovat na správné místo příkazem:

cp xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Po instalaci grafiky je nutné vyřešit další otázku: jak se bude virtuální systém startovat? V principu jsou k dispozici tři možnosti:

1. start pomocí DisplayManageru (dále jen DM)
2. přihlášení v textovém režimu a ruční spuštění XServeru
3. automatické spuštění XServeru a přihlášení zvoleného uživatele

Každá z těchto variant má svoje výhody a nevýhody, které není potřeba blíže popisovat. Pro větší možnosti posouzení provedu popis všech uvedených možností v příštím dílu.

 

Jaromír Vojtaj alias QQUIDOO