Instalace Sabayon XFCE 19.3

Xfce-logo

Před samotnou instalací jsem stáhl stabilní ISO poslední verze 19.3 z https://sabayon.cz/stahnout/ kde jsem vybral mou oblíbenou variantu s XFCE. Jak uvidíte dále jako instalátor je stále používán Calamares. To má své plusy i mínusy. Plus je určitě to, že nedošlo ke změně instalátoru od minulého testu. Mínus to, že instalátor stále trpí chybami a nedostatky. Hmmm, tím se ale plus vlastně degraduje na mínus. No ale závěr ponechám na vás, nicméně své hodnocení na konci si samozřejmě neodpustím. Nyní se ale již pusťme se do instalace, ať se práší za kočárem.

Spouštěcí obrazovka

Po přepnutí startovací obrazovky do češtiny se od minule nic nezměnilo a stav překladu je stejný.

Jazyk instalátoru

Po spuštění instalátoru a přepnutí do češtiny je ale situace výrazně zlepší. V instalátoru jsou přeloženy všechny texty, včetně nápovědových bublin. To je proti mému poslednímu testu instalace 15.12 výrazný posun vpřed.

Zvolení časové zóny

Na obrazovce polohy nastavíme tradičně českou časovou zónu. Jazyk systému a formáty se přednastaví na Česko a je možné je dle libosti změnit.

Výběr klávesnice

Klávesnice je přednastavena na Czech – Default, já přepínám na QWERTY

Výběr úprav oddílů

Jisté pozitivum instalátoru jsem zaznamenal zde. Pokud totiž disk již nějaké rozdělení obsahuje, je vždy správně načteno a lze ho editovat. S tím byly posledně problémy. Já mám nyní na disku prázdné místo a vybírám ruční rozdělení.

Volba tabulky oddílů

Při vytváření tabulky oddílů je možné si vybrat mezi MBR a GPT

Vytvořený prostor pro oddíly

Vytvořením tabulky oddílů získáme prázdný prostor k přerozdělení. Nyní po vybrání volného místa je možné tlačítkem Vytvořit, postupně vytvářet oddíly dle vlastních preferencí. Nezapomeňte ale vždy označit Volné místo před stisknutím Vytvořit, jinak instalátor spadne.
Zde je také vidět, že nyní je již možné použít skupinu svazků LVM (alespoň to tak na první pohled vypadá), což při mém posledním testu nebylo možné. Nicméně zcela funkční LVM opět není. Vytvořit PV lze, z něj/nich pak vytvořit VG také lze, ale po přepnutí do VG nelze vytvářet LV. Čili vytvoření LVM v grafickém instalátoru je tímto opět nefunkční.

Vytváření oddílů si lze zpříjemnit

Při nastavení velikosti oddílů je možné používat i tažení.

Přehled rozdělení

Výsledná tabulka může vypadat například jako na obrázku.

Vytvoření uživatele

Dalším krokem se připraví vytvoření výchozího uživatele a názvu počítače.

Přehled před instalací

Poslední obrazovka ukáže, jaká nastavení jsou připravena pro instalaci, a stisknutím tlačítka Nainstalovat se spustí instalační proces. Při instalaci je pak vidět progres instalace.

Konec instalace

Po instalaci se instalátor ukončí a počítač lze restartovat.

Chybný fstab

Bohužel po restartu již Sabayon nenaběhl, jelikož se mu dle výpisu nepřipojily disky. Kontrolou fstab jsem zjistil že si instalátor nezapsal UUID do souboru.

Opravený fstab

Pomocí blkid jsem si je tedy vypsal a do souboru fstab ručně doplnil (výstup blkid jsem přesměroval na konec fstab a pomocí editoru nano fstab upravil do výsledné podoby)

Přihlašovací obrazovka

Po restartu PC se disky připojily a již se zobrazilo správně přihlášení

První spuštění

Výchozí nastavení XFCE je české a tmavé. Sabayon sice hlásí, že je aktuální, ale to jen proto, že v tuto chvíli nemá informace o aktuálních balíčcích. Pro první upgrade je možné počkat, nebo ho vynutit pravým tlačítkem myši na oznamovací applet a vybrat Zkontrolovat aktualizace.

Dostupné aktualizace

Po kontrole se již nabídnou aktualizace a stisknutím anglického Upgrade now je možné zahájit aktualizaci systému.

Souhlas s licencemi

Upgrade provádí v GUI aplikace Rigo. Nejprve je třeba přijmout licence.

Průběh aktualizace

Následně se již spustí aktualizace systému a aplikací, jehož průběh lze případně sledovat tlačítkem Zobrazit.

Obrázky po instalaci

Správce souborů Nastavení systému Dialog odhlášení

Závěr

Opět se ukázalo, že instalátor trpí hloupými chybami, přestože se od minulého testu výrazně zlepšil. Ale opravdu za téměř čtyři roky nelze očekávat odladěný instalátor? Nicméně pokud přimhouřím oči nad instalátorem, systém je nainstalovaný správně, na rozdíl od minule, ve správném jazyce, a se správnou klávesnicí nastavenou při instalaci. Dokonce je výchozí prostředí s tmavým tématem Adwaita, což mě příjemně potěšilo. Chyba zápisu UUID do fstab je poněkud hloupá a nováček ve světě linuxu by si s ní poradil jen velmi obtížně a spíše by zvolil distribuci jinou. Po instalaci již systém pracoval v pořádku a není mu tak co vytknout.

Hodnocení

- instalátor padá v rozdělení disku
- neúplná podpora LVM
- po instalaci systém nenaběhne kvůli špatně vytvořenému fstab
- pomalý vývoj instalátoru
+ instalátor je zcela lokalizován
+ správná detekce předchozího rozdělení disku
+ po instalaci je systém správně lokalizován
+ možnost instalace z live-CD