Instalace Sabayon XFCE 15.12

sabayonOkolnosti mě přinutily několikrát instalovat měsíční build Sabayonu 15.12 s XFCE a popravdě žádná hitparáda to bohužel nebyla. Opět se nám změnil instalátor a Sabayon nyní používá instalátor Calamares. Předchozí Anaconda se nikdy nedočkala plně odladěné verze a má minulá grafická instalace (tuším to byla verze 15.01) kterou jsem párkrát absolvoval, trpěla velkými chybami. Především nefungovalo ruční rozdělení disku a bylo nutné přijmout výchozí nastavení. Byl jsem zvědav co se změnilo v novém instalátoru. Jak se dozvíte dále, horší to moc nebylo, ale ani lepší.

Instalátor vypadá na první pohled dobře, písmo není zbytečně velké, stejně jako uspořádání bez velikých mezer a tak se v něm dobře orientuje. Také za celou instalaci nespadne, což je jedna z jeho mála plusů. Instalovat lze buď přímo z boot menu, nebo začít instalaci po spuštění live-cd, kde je připraven spouštěč instalace na ploše.

Startovací obrazovka po přepnutí do češtiny.

Startovací obrazovka

Instalátor po přepnutí do češtiny, která je opět jen částečná.

Výběr jazyka

Následuje nastavení časového pásma a klávesnice, a pak rozdělení disků. Pokud disk obsahuje data, objeví se ještě (někdy) jedna volba nahoře.

Identifikace disků

Instalátor by měl stávající rozdělení disků poznat, což ale funguje (chybně) jen někdy. Při jednom pokusu o instalaci s předchozími daty na disku, instalátor nerozeznal nic a po ukončení a spuštění znovu byla najednou stávající data objevena. Bohužel ani tak to nebyla výhra, jelikož instalátor, alespoň zde implementovaný, nepodporuje lvm. Jak je vidět z obrázku, ani při novém založení disku není lvm dostupné. Po vytvoření nové tabulky oddílů je možné začít přidělovat prostor standardním oddílům buď ručním zapsáním velikostí, nebo tažením za úchytky u graficky zobrazené kapacity.

Rozdělení disku

Výsledek pro můj testovací 8GB disk může vypadat nějak takto.

Příklad rozdělení disku

Po vyplnění hesla roota a účtu nového uživatele se zobrazí shrnutí instalace a pak následuje samotná instalace systému.

Shrnutí

Po dokončení stačí zaškrtnout restart a instalátor ukončit.

Závěr

Po restartu a přihlášení heslem zadaným při instalaci je již sytém provozuschopný.

Nový systém

Bohužel prostředí po instalaci není v češtině, jak by se očekávalo, ale v angličtině i když je nastavení (nyní již) pomocí systemd i proměnné v pořádku.  Považuji to za největší chybu instalátoru, protože je standardem nastavení lokalizace dle instalátoru. Vlastně instalátor nastavil lokalizaci správně, jen po instalaci nefunguje a ani se mi jí nepodařilo rozběhnout.

Závěrem bych chtěl dodat, že jsem zklamán opětovnou změnou instalátoru a tím, že si vývojáři nelámou hlavu s lokalizací a možnostmi rozdělení disků. Vím, že to sem zcela nepatří, ale výše uvedené problémy mě vedly k instalaci Debianu s XFCE (weekly build) na můj hlavní komp. V Debianu je instalátor naprosto perfektní, celý počeštěný, stabilní a s naprosto famózní volbou rozdělení disků a samozřejmě včetně plné podpory lvm.

Takže ještě přidám mé subjektivní hodnocení instalace.

- opětovná změna typu instalátoru
- instalátor není zcela počeštěn
- chybí podpora LVM
- občas chybná detekce předchozího rozdělení disku
- po instalaci není systém lokalizován
+ vizuálně lepší instalátor
+ instalace alespoň nepadá jako v případě předchozích instalátorů
+ možnost instalace z live-CD

 

Přeji všem, a hlavně Sabayonu, lepší rok 2016!