termJak se instaluje?

Na otázku, jak se instaluje SpinBase, se pokusím odpovědět v několika příštích řádcích a obrázcích. Tuto verzi distribuce Sabayon vybírám záměrně, pro lehký a rychlý systém, nezatížený grafickými a dalšími softwarovými přítěžemi, tedy jak z popisu vyplývá, vhodný hlavně pro server. Systém se instaluje v textovém režimu, neinstaluje se X server a tedy ani žádný window manager, a ovládání systému po instalaci se také provádí z příkazového řádku. Samozřejmě není problém cokoli po instalaci doinstalovat, ale již standardně, online pomocí Equo.

Příprava *

Nejprve je třeba pořídit ISO  obraz SpinBase. Odkazy na stáhnutí lze získat na standardním místě našeho webu. ISO po stažení je potřeba vypálit na DVD (na CD už se bohužel nevejde), třeba umístit na USB disk nebo připojit iso k virtuálnímu stroji apod., podle možností instalovaného stroje.

Instalace níže je prováděna z ISO obrazu Sabayon_Linux_14.10_amd64_SpinBase.iso

Spuštění instalátoru *

Nyní je už možné se pustit do samotné instalace. První nás přivítá staré známé prostředí DVD s výběrem možností. Jelikož se jedná o serverovou instalaci ponechávám vše anglicky a vybírám z menu instalaci.

1-boot

Po nastartování DVD se v pořádku automaticky přihlásí root a objeví textový prompt, ovšem bez jakékoli informace co si počít dále a jak spustit instalátor.

2-console

Nyní je potřeba spustit příkaz installer. Pokud máte s instalátorem potíže, prozkoumejte jeho všechny možnosti příkazem installer –help, ale nedoufejte v to, že by všechny volby fungovaly. Podle mého názoru je instalátor vykuchaný a podobá se spíše jakémusi beta programu. Takže spustíme instalátor bez parametru.

3-text

Zde vybereme dvojkou textovou instalaci a jedeme dál, nicméně já přibrzdím, jelikož je zde jedna důležitá informace. Píše se zde, že textová instalace je limitována a nenabízí vlastní rozvržení disku. To je pravda a jak bude vidět dále, bude nutné přijmou automatické rozvržení a případné změny provést až po instalaci nějaký nástrojem na správu oddílů.

Konfigurace instalace *

Nyní už je zobrazeno základní menu, ke kterému se po dokončení očíslovaného kroku bude instalátor pokaždé vracet. Jak je vidět z dalšího obrázku není nakonfigurováno nic kromě síťové karty, která se nastavila automaticky. Teď je jasné jak se rozlišují nakonfigurované a nenakonfigurované položky. Ty první jsou zaškrtnuty, ty druhé s vykřičníkem. Každá volba má druhý řádek kde se píšou detaily o konfiguraci.

4-menu

Začneme jedničkou, konfigurací časové zóny.

5-timezone

Jakmile zóna nastavena (u nás volbou 2 a 35) instalátor se vrátí do základního menu a zde je již vidět to, že první položka je nastavená a na jakou hodnotu.

6-menu

Dvojkou pokračujeme na nastavení hesla uživatele root. Zde není co dodávat, dvakrát se zadá budoucí heslo roota.

7-pass

V průběžném menu je opět vidětpokrok v podobě nastaveného hesla.

8-menu

Další nastavovanou volbou je nastavení prvního uživatele systému. Menu je zde dynamické a zpočátku je vidět pouze jedna volba (Create user), ale po jejím zaškrtnutí číslem jedna se objeví další volby atd. Tímto postupem se menu může podle vašich voleb rozšířit až na sedm položek. Všechno je možné vidět na dalším obrázku. Volby které nechcete nevyplňujete, jako na příkladu není vyplněno v příkladu Fullname.

9-user

V menu jsou vidět nově nastavené hodnoty. Nastavení sítě je již automaticky detekované a nastavené … a ani není dobré se pokoušet o její nastavení, jelikož mi vždy instalátor spadl. Odložíme tedy případnou konfiguraci na po-instalačním procedury. Poslední volba v menu je cíl instalace, neboli disk kam se instalace bude provádět.

10-menu

Jedničkou vybírám jediný disk který je v systému připraven.

11-dest1

Cíl je otestován a zobrazeno volné místo.

11-dest2

Nyní je potřeba rozhodnout jak se k cíli zachovat. Jelikož mám prázdné médium potvrzuji písmenem c druhou volbu která je výchozí.

11-dest3

Podle určení stroje a případným možnostem rozšíření disků je nutné vybrat odpovídající schéma rozdělení oddílů. Já vybírám standardní rozdělení oddílů, ale výchozí je LVM, stejně jako v grafickém instalátoru.

11-dest4

V menu je vidět všechny položky zkonfigurované a tak je nyní možné přistoupit k samotné instalaci písmenem “c”.

12-menu

Instalace *

Po rozběhnutí instalace je možné sledovat průběh přípravy prostředí a pak samotné instalace. Instalátor se snaží o zobrazování průběhu …

13-progress

… což se mu ne vždy daří dobře. Nicméně se naštěstí nejedná o kritickou chybu a instalátor doběhne vždy v pořádku a při troše trpělivosti lze nalézt i co máme po instalaci provést … po ukončení instalátoru Enterem, pokračujeme rebootem a startem do nového systému.

14-reboot

Pro zajímavost ještě uvádím jak se automaticky rozdělil disk. Koukám jsem udělal výpis bez typu, tak ještě dodávám, že root je ext4 stejně jako boot, kde já obvykle ale volím ext2. Swap byl vytvořen 860MB při 2GB RAM. Jelikož je boot oddělený, dá se relativně snadno rozdělení oddílů bez ztráty dat pomocí liveCD s nějakým *parted programem změnit.

15-disk

Závěr a hodnocení *

Takže jak zní odpověď na mou první otázku příspěvku? Jak jste si všimli, tragédie instalace není, ale zlatá medaile také ne. Spíš taková bramborová … čili doběhli jsme, ale ne tak, jak by se slušelo. Instalátor trpí hodně chybami a jakmile se odchýlíte z kurzu, který má vytýčen, tak spadne a jeho parametry nefungují. Také se mi nelíbí chyby ve výpisu při instalaci a to i přesto, že nemají negativní dopad na samotný průběh instalace. Automatické rozdělení disku považuji za plus, jelikož ho jistě může někdo ocenit. Vzhledem ale k zaměření této verze distribuce, jako nejzásadnější chybu považuji nemožnost konfigurovat vlastní rozložení disků (nebo převzít existující), protože je s přerozdělením zbytečná poinstalační práce, pokud automatické rozdělení nevyhovuje představám správce. Nemluvě o nemožnosti výběru typu filesystému. V tom případě doporučuji sáhnout spíše po grafické instalaci pomocí Sabayon_Linux_xxxxx_Minimal.iso, na jejíž test se také chystám, a obraz je pouze o necelých 300MB větší. Ta už ovšem obsahuje Fluxbox se vším, co k tomu patří.

  • + čistě textová instalace
  • + rychlá instalace
  • + velmi rychlý a lehký systém po instalaci
  • + automatická konfigurace sítě
  • + automatické rozdělení disku
  • – nemožnost ručního rozdělení disku
  • – malé možnosti ovlivnění instalátoru
  • – chyby instalátoru