Tento příspěvek je 2. částí série MPD

Sonata a XFCE plugin

V případě, že někomu nevyhovuje řádkový CLI klient MPC, který jsem představil v minulém dílu, nebo ho třeba používá pouze pro zkratky k multimediálním klávesám své klávesnice, je možné samozřejmě využít nějaký grafický z nepřeberného množství klientů, které se dají z Internetu stáhnout. Vybral jsem si jeden, velice lehký, dobře funkční a také GTK+ vzhledem, se ke XFCE dobře hodící.

Instalace klienta Sonata *

Ověřováním funkčnosti MPD jsem se již zabýval v prvních dvou dílech a tak nyní již předpokládám, že vám MPD funguje, čili přehrává, máme naplněnou databázi, a umíte alespoň základní operace s řádkovým přehrávačem MPC. Nejdříve si nainstalujeme Sonatu.

$sudo equo install -a sonata

Přehráváme Sonatou *

Kdo si pečlivě zkoušel minulého klienta MPC, bude se cítit jako ryba ve vodě a kdo ne, s grafickým programem jistě nikdo nebude mít žádný problém, případně se lze poučit z minulého dílu, kde všechny principy lze nalézt.

Aktuální playlist

 

Jak je vidět na obrázcích, Sonata obsahuje podobně jako MPC aktuální playlist, také databázi s hudbou … atd. Je to pochopitelné, server je jen jeden a tak budou většinou klienti funkčně podobní.

Knihovna

 

Grafické zobrazení může být někdy proti řádkovému přehrávači více přehledné a stále na očích. Nicméně každý běžící program žere výkon a MPD má výhodu, že klient běžet prostě nemusí.  takže kdo jde po výkonu, použije spíše MPC. Většina PC má ale dnes dostatečný výkon na běh takových prkotin a tak pořídit grafického klienta není od věci.

Informace

 

A protože, jak jsem uvedl, funkčně je Sonata podobná předchozímu klientu, spíše se zaměřím na vlastnosti, které MPC nemá a Sonata ano. Ono toho vlastně ani moc není, ale něco přece. Nejen tedy pěkné GTK grafické prostředí, ale třeba i možnost přijímat stream. Ten se dá samozřejmě použít ke dvou věcem. Buďto k dálkovému příjmu streamu právě ze serveru MPD a nebo třeba k poslechu internetového rádia. Jelikož dálkový příjem si ukážeme až v příštím dílu, předvedu nyní druhou možnost.

Přepněte se, jako na obrázku, do záložky  Streamy a stiskněte pravé tlačítko myši na prázdném prostoru. Objeví se menu, kde vyberte položku Nový… jako na obrázku.

Nový stream

 

Nyní si vyplňte název streamu a url. Tlačítkem Budiž dialog potvrdíte.

Vyplnění URL

 

Nyní je stream připraven k použití a je možné ho přidat do aktuálního playlistu.

Seznam streamů

 

Na dalším obrázku je vidět co se stane po kliknutí pravým tlačítkem na stream. První je volba Přidat, to asi každý očekával, je to stejné jako v jiných klientech. Zajímavá je ale druhá volba Přepsat. Tato volba způsobí přepsání aktuálního playlistu právě vybraným. Ať už je to právě vybraný stream, nebo vybraný seznam skladeb, či alb. Pokud chceme vybrat položek více, pak funguje standardní vybírání s pomocí SHIFT a nebo CTRL. To jistě potěší. Vyberte volbu přepsat.

Přepsání playlistu

 

Po přepsání playlistu hrajícího přehrávače, začne přehrávač okamžitě hrát nový playlist. Další příjemnou vlastnost objevíme na záložce knihovny. Pokud začnete psát, posune se kurzor automaticky na řádek začínající napsaným výrazem. Pokud odpovídá výrazů více, je možné se mezi nimi posunovat šipkami nahoru a dolů. Čili funguje to jako přímé vyhledávání. Na obrázku je vidět stav po napsání slova jarom.

Vyhledávání v knihovně

 

V aktuálním playlistu pro změnu přímé psaní způsobí zapnutí filtru. Z obrázku je patrné, že po zapsání stringu da se z 25 skladeb vyfiltrovaly dvě. Další zajímavost je celková doba přehrávání celého playlistu, zobrazovaná také dole ve stavovém řádku, vedle počtu skladeb. Jednoduchou úpravou v playlistu si můžeme tak nastavit jak dlouho bude playlist hrát.

Filtr v playlistu

 

XFCE plugin *

Jako zajímavost zde uvedu jednoho klienta o kterém by se asi nevyplatilo psát samostatný článek. Je totiž velice jednoduchý, ale grafický, což může také uspokojit některé uživatele MPD a je určen výhradně pro desktop XFCE.  Nainstalujeme ho takto.

$sudo equo install -a xfce-extra/xfce4-mpc-plugin

Po přidání pluginu do panelu se objeví jednoduché ovládání přehrávače. Někomu to stačí … někomu ne … každý ať si vybere co mu sedí. Na obrázku je vidět jak klient vypadá.

XFCE plugin

 

V příštím dílu mrkneme na Androidího klienta a konečně si zprovozníme i dálkový příjem včetně streamu.

Luděk Melichar