Sabayon 5.5 s XFCE

Instalace Sabayon Linuxu s XFCE

Pokusím se vás provést instalačním procesem Sabayon Linuxu 5.5 v několika obrázcích. A jelikož používám desktopové prostředí XFCE, budu dnes instalovat Sabayon XFCE. K obrázkům také přidám pár vět popisujících instalaci, které snad pomohou úplným začátečníkům v orientaci instalačním procesem.

Instalační obrazy *

Kde stáhnout instalační iso obrazy a jak se v nich orientovat se lze dozvědět například na našem fóru. Vypálením obrazu na CD může začít instalační proces. Po bootu na cd na nás vykoukne klasické okno s výběrem, zda chceme spustit live cd, instalaci, nebo opravu systému. Nejdříve si ale klávesou F2 vybereme jazyk, který chceme použít. Zde bych očekával, a tipuji, že to tak v minulé verzi bylo, okamžité přepnutí do vybraného jazyka. Nicméně po výběru se nic takového nestane a radostně nás instalace přesvědčuje, že náš vybraný jazyk je angličtina.

 

My se ovšem touto drobností nenecháme otrávit a spustíme grafickou instalaci, což je druhá volba odshora. Po volbě instalace se spustí systém a poté se automaticky nastartuje instalační proces.

Menu CD Výběr jazyka Spouštění systému

Příprava instalace *

Zde jako první vybíráme jazyk a klávesnici, kterou chceme používat při instalaci. Nyní vybereme úložné zařízení, na které budeme instalovat. Jelikož jsme v domácím prostředí, SANové pole necháme být a nejspíš použijeme standardní disky. Vybereme tedy první možnost a jdeme na další okno.

Jazyk Klávesnice Disky

Nyní si můžeme svého drahouška pojmenovat a nastavíme naší časovou zónu. Jako výchozí je v tomto okně dole zaškrtnuto “Systémové hodiny nastaveny na UTC”. Tuto volbu, odškrtneme a ponecháme zaškrtlou jedině v případě, že máme v BIOSu nastaven čas v UTC.

Název počítače Časová zóna Heslo su

V dalším kroku se zadává heslo superuživatele a hned poté přihlašovací a plné jméno prvního uživatele systému, nejčastěji asi naše.

Rozdělení disků *

Nyní budeme rozdělovat disky. Je zde několik možností a u nového systému si možná vyberete výchozí volbu, ale já nyní vyberu ruční rozdělení, tedy poslední volbu. Jelikož mám zde pouze jeden disk s velikostí 130GB, vytvořím tři  standardní oddíly. Všechny oddíly budou primární, jelikož nepřesáhnu počtem oddílů omezení systému.

První uživatel Volba rozdělení Výběr oddílu

Jako první vytvořím rootovský oddíl s velkostí 50GB, což je z mých zkušeností více než dostačující velikost pro systém, ale můžeme použít i méně. Jako swap nastavuji 1GB a nakonec zbytek pro data, neboli domovský adresář. Zde již, protože se jedná o poslední volbu, můžu zaškrtnout volbu “Vyplnit všechno volné místo” a tím zaplníme zbylých 80GB disku.

Root Swap Home

Domovský adresář home je velice užitečné instalovat do zvláštního oddílu. Tato volba nám ušetří v budoucnu hodně práce, pokud budeme nově instalovat operační systém se zachováním vlastních dat, ať už z jakéhokoli důvodu.

Cíl rozdělení disku Formátování Grub

Instalace zavaděče *

Na závěr přípravy instalace zvolíme kam instalovat zavaděč systému. Jako výchozí je nám nabízeno MBR a tak pokud nemáme důvody ke změně volbu ponecháme. Možnost bootování do alternativních operačních systémů, pokud již nějaké v systému máme, se nám zachová.

Instalace *

Před samotnou instalací na nás vyběhne velice podivná hláška o jazycích, jako by instalátor zase zapomněl mluvit česky a stisknutím na české “Ne” započne instalační proces. Po celkem svižné instalaci na disk, na nás instalátor opět vybafne anglicky, tak pokud máme ve chvíli instalace připojení k Internetu je možné instalovat potřebné jazykové balíky. Pokud v tuto chvíli připojení nemáme, balíky vesele nainstalujeme později.

Jazyky Instalace Jazykové balíky

Hotovo, je možné restartovat do nového systému. Pokud se nám vše podařilo objeví se po restartu Grub se svými dvěma volbami, a po nastartování systému i přihlašovací obrazovka, kam vyplníme údaje, které jsme zadali při
instalačním procesu.

Nainstalováno Grub Přihlašovací obrazovka

První přihlášení *

Po přihlášení se dostaneme na plochu, kerá se příliš od verze 5.4 neliší. Na první pohled, se ale koukám změnil výchozí textový editor na Leafpad z minulého Mousepadu, ani jeden ale není moje krevní skupina ;), ale jsou to jednoduché alternativy Notepadu, tak se mohou začátečníkům hodit. Po instalaci nás také přivítá Magneto se svou kontrolou aktualizací a samozřejmě okamžitě zjišťuje nové verze několika balíků.

První přihlášení Editor XFCE

Pokračovat můžete instalací aktualizací jak je popsáno například na fóru . Protože jsem instaloval XFCE, jen zaskočím obrázkem na kontrolu verze… Nyní už jen upravit desktop, nainstalovat oblíbené aplikace a případně další zpomalovátka systému ve formě grafických orgií desktopu. Jelikož je instalace s XFCE distribuována pouze na CD, nevešlo se tam příliš programů, ale další lze doinstalovat přímo z Internetu.

Hodnocení *

Při instalaci mi vadí pouze drobné jazykové problémy, jinak je instalační proces přesný a velice rychlý. Výsledně nainstalovaný systém je stabilní, updatovací software je funkční ihned po instalaci a jsou instalovány základní programy pro práci se systémem. Omezení v množství instalovaných programů nepovažuji za chybu i když by mohlo existovat volitelné CD s dalšími programy. V dnešní “online” době to ale nepovažuji za příliš důležité.

Díky za pozornost. Luděk