Tento příspěvek je 4. částí série Entropy

Když se Equo rozbije…

… nevypadá to na první pohled vůbec dobře. Když se mi před dvěma týdny stalo, koukal jsem na to jako na zjevení. Připomnělo mi to trochu situaci, kdy se mi podobně pochroumala Portage na jiném stroji s Gentoo a nefungovala tím pádem emerge s podobným výsledkem jako uvidíte níže. Co teď? Jak takovou patovou situaci vlastně řešit? Nebojte se, jde to překvapivě snadno.

Co s tím? *

Samozřejmě se to stane ve chvíli kdy to čovek nepotřebuje a vůbec se mu to pochopitelně nehodí, a říká si: “Proč zrovna teď, když zrovna potřebuji nainstalovat yyyyy program!?!”. Ale ruku na srdce, to si říkáme vlastně vždy při nějakém defektu, protože se nám to vlastně NIKDY nehodí. Už se vám stalo, že jste píchli kolo u auta a řekli si: “Jé to je paráda, teď se mi to zrovna hodilo, dyť nikam nechvátám!”. Nebo se vám rozbila pračka se slovy: “No nevadí, tak to prádlo doperu jindy”. Dost pochybuju….

Takže zpět k problému. Když jsem tak po několika neúspěšných pokusech o opravu zkroušeně seděl a koukal jak u vytržení na výsledek jakéhokoli příkazu equo, který se mi v té neveselé situaci rádoby vtipně snaží na závěr omluvit (grrrr) …

Výpis jakéhokoli příkazu equo

 

…a přemýšlel jsem co s tím asi udělám, projela mi hlavou vzpomínka na nějakou větu, kterou jsem bůhvíkde zahlédl, že pokud nejde nainstalovat Equo, zkus ho nainstalovat z Portage. Okamžitě jak mě to napadlo jal jsem se to zkusit v praxi.

Zaklínadlo emerge *

Beztak jsem nevěděl co s tím, a zdálo se mi to jako velice logický způsob řešení tohoto problému. Spustil jsem tedy kompilaci

emerge -avu app-admin/equo

Průběh po spuštění je vidět na obrázku. Je tam spousta sena ve formě zpráv od Portage, například newsy, chyba při verifikaci digestu nebo maskování, na to vše nyní zapomeňte, není potřeba si toho všímat. Důležité jsou pro nás řádky, které oznamují downgrade balíků Entropy a Equo. Na verzi nám nijak nezáleží a proto můžeme ignorovat, že se jedná o downgrade.

emerge Entropy a Equo

 

Vybereme možnost YES stisknutím ENTER a tím se začnou kompilovat oba balíky. Nejdříve Entropy

emerge Entropy

 

a potom ještě Equo

emerge Equo

 

Zpátky k Equo *

Pokud vše dopadne dobře, což se předpokládá, protože kompilace není až tak o kompilaci, jako spíše pouze o instalaci jak je vidět z obrázků, takže pokud instalace dopadne dobře, nyní již pomocí funkčního Equo můžeme nainstalovat Equo 😉

equo install equo

Instalace Equo

 

Na závěr, pokud nás Equo vyzve, spustíme update konfiguračních souborů, jako obvykle po některých instalacích, kdy dojde k nějaké jejich změně. Upozornění je vidět na předešlém obrázku dole.

equo conf update

Nyní již máme opět funkční Entropy a je možné instalovat nové balíčky jako obvykle 😀

 

Luděk Melichar