Dnešek je den D. Koupil jsem si Acer Aspire 5738G pro informaci tady jsou nějaké technické parametry tohoto notebooku

Intel Core 2 Duo proccessor T6570 (2,1 GHz)
ATI Mobiliti Radeon HD 4650 1024MB VRAM
15,6″ HD LCD
4 GB Memory
640 GB HDD
Samozřejmostí je taktéž DVD, Bluetooth, Multi-in-1 card reader a WIFI Intel 802.11b/g/n

Notebook jsem koupil v Czech computer a to přes internet s tím, že udělám osobní odběr na prodejně v Praze. Objednáno v 7 hodin a v 9:30 hodin už jsem měl notebook doma a rozbaloval jej.

Toto je upravená verze, která obsahuje nové informace

První co jsem udělal byla instalace Windows. Jak jsem uvedl výše, tento systém chci používat na hry, ale také na to, kdyby se náhodou něco nepovedlo. Jak jsem později zjistil, udělal jsem dobře. Po nainstalování Windows jsem se vrhl na instalaci Sabayonu. Vzhledem k tomu, že na původním notebooku mi instalace hodila chybu ohledně pythonu, tudíž nešlo v instalaci pokračovat, stáhl jsem si celý obraz znovu a znova jej i vypálil.

Instalace proběhla v pořádku a systém i bez problému nabootoval. Grafika běží bez problému, ale co mě překvapilo byla nefunkční Wifi. To jsem opravdu neočekával. A co víc, problém byl i se zvukem. Nejprve byl extra potichu a když jsem si pohrával s nastavením, tak najednou zvuk nešel vůbec. Pulse sice házel při zapnutém přehrávání hudby, že se něco děje, ale z repráku, ani z konektoru na sluchátka nešlo ani pípnutí. A i když jsem potom využil trik, který je uveřejněn na našem fóru na vypnutí pulse audio, zvuk se prostě nerozběhl.

Takže teď mám dva cíle:

  1. Zprovoznit Wifi
  2. Zprovoznit Zvuk

Po delší době jsem se koukl na Sabayon a zkusil jsem logicky vyřešit problém s wifi. A jak se to povedlo? Jednoduše. Stačí si aktualizovat portage a  nainstalovat iwl1000-ucode Po restartu pak už wifi fungovala, tak jak má.

A co se týče zvuku? Opět jednoduché. Jelikož jsem si před tím nastavením rozházel zvuk tak, že nefungoval už vůbec. Tak jsem udělal čistou novou instalaci systému. Zvuk byl opět tichý. Takže jsem nenastavoval nic přes pulse, ale místo toho jsem si spustil alsamixer. Nejdříve jsem viděl jen ovladání Master zvuku, ale po té co jsem si vybral nové zařízení, tedy Intel-HDA, viděl jsem vše co jsem potřeboval. Stačilo už poté přidat hlasitost Speaker a kupodivu vše funguje jak má. Dokonce systém sám rozezná, když připojím sluchátka, nebo reproduktory.