Instalace Sabayon 7 CoreCD Fluxbox

Dnes se podíváme na instalační proceduru posledního Sabayonu, konkrétně pro tentokrát Sabayon 7 CoreCDX. Tato verze instalace je pro uživatele, kteří požadují maximální rychlost od grafického prostředí a velice rychlou odezvu celého systému. Samozřejmě se tato verze hodí tím pádem i jako server. K natípaným obrázkům opět, jako minule,  přidám pár vět popisujících průběh instalace.

Instalační iso *

Instalační iso stáhneme jako obvykle na mirrorech, jejichž seznam naleznete například na stránce Kde stáhnout Sabayon Linux nebo na našem fóru. Po vypálení obrazu na CD můžete začít s instalací. Po nabootování na CD vybereme grafickou instalaci. Klávesou F2 zvolíme jazyk, kterým chceme aby na nás instalátor hovořil.

Po zvolení položky Grafická instalace ještě v angličtině, se spustí start systému a na instalátor si musíme ještě chvíli počkat.

Spouštěcí menu Výběr jazyka

 

Příprava instalace *

Po nastarování systému z CD, jehož průběh je vidět na prvním obrázku, vybereme jazyk pro budoucí systém a klávesnici. Jazyk má rozšíření která jsou vidět dole pod seznamem jazyků, a určitě zatrhněte Full language support, tato volba zajistí stažení jazykových balíků.

Startování systému Výběr jazyka

Klávesnici lze rovnou změnit a vyzkoušet. Po výběru požadované klávesnice stiskněte tlačítko Set keyboard. Já vybírám mou oblíbenou qwerty a zkouším, že funguje správně v poli Keyboard test. Pokud nejsme v podnikové sféře, zřejmě vybereme jednoduchá úložná zařízení a můžeme pokračovat v krasojízdě.

Výber klávesnice Úložná zařízení

Nyní zvolíme název počítače a zde také máme volbu zapnout nebo vypnout firewall. Protože chci rozhodně tuto volbu vyzkoušet ponechám jí zapnutou. V dalším okně je potřeba nastavit časovou zónu, a v případě že máme v BIOSu nastaven čas v UTC, necháme, jinak odškrtneme položku Systémové hodiny nastaveny na UTC, což bývá obvyklejší nastavení.

Computername Čas

Heslo superuživatele a prvního uživatele systému je poslední co zadáme.

Heslo su První uživatel

 

Rozdělení disků *

Nyní je potřeba rozdělit disky.  Posledně jsem ukazoval jak při instalaci vytvářet diskové oddíly a tak se tomu dnes vyhneme, a zkusíme pro změnu výchozí volbu. Na druhém obrázku je vidět, co nám systém navrhl za rozdělení disku. Vytvořil dva oddíly, jeden s odděleným /boot adresářem, což je dobře a minule jsme to nedělali. Já bych tedy spíše na /boot použil ext2. Velikost oddílu je dostatečná. Druhý oddíl obsahuje skupinu svazků LVM, ta je pak dělena na logické oddíly, jak je vidět v horní části. Dělení a typ souborového systému ext4 se mi zde líbí a nebudu do něj nijak zasahovat. Nakonec, až na tu drobnost s ext2, by se dalo říci, že se jedná o dobrý návrh.

Volby disku Rozdělení disku

 

Instalace zavaděče *

Po tlačítku další se posuneme k provedení rozdělení disku a musíme potvrdit destruktivní změny.

Varování Formátování

Dále rozhodneme, jako obvykle, o umístění zavaděče Grubu, jehož výchozí umístění je do MBR disku. Jak je vidět z obrázku, je zde ještě volba zavaděč zaheslovat. Na tuto volbu bych si ale dal pozor na serverech s dálkovým přístupem.

Instalace zavaděče

 

Instalace *

Oproti minule testované instalaci, se už neobjeví podivná hláška o jazycích, stejně jako dialog o stahování jazykových balíků, protože tato volba se posunula dopředu a již jsme jí navolili v instalačním procesu dříve. Instalace nyní proběhne hladce bez přerušování.

Instalace Nainstalováno

 

První přihlášení *

Po restartu už se objeví Grub s dvěma volbami, standardním a záchranným. Po spuštění systému první volbou se už objeví přihlašovací obrazovka, kde se můžeme přihlásit účtem zadaným při instalaci.

Grub Login

Po přihlášení se dostaneme na plochu desktopu. Jak je vidět jedná se o jednoduché, ale zato rychlé prostředí Fluxboxu. Na desktop se tak dostaneme v sekundě po přihlášení. To je velice hezké a můžeme se klidně rovnou vrhnout na upravování menu Fluxboxu.

První spuštění Fluxbox

My ale menu nyní necháme být a spustíme si terminál xterm. Jak je vidět z výpisu equo update, je databáze, pokud jsme měli při instalaci připojení do netu, ihned po instalaci aktuální. Naženu tedy do systému jen upgradované balíky příkazem equo upgrade. Jak je vidět z obrázku není jich zatím mnoho a tak si počkáme na plnou aktualizaci systému jen chvilku.

Update Upgrade

 Aktualizace byla dokončena a tak se můžeme mrknout na firewall ufw (Uncomplicated firewall), který jsme při instalaci zatrhli. Firewall je rovnou aktivní, jen je potřeba ho nakonfigurovat přidáním pravidel. Zkusím tedy pro ukázku přidat jednoduché pravidlo na zpřístupnění ssh z ostatních strojů lokální LAN. Po přidání pravidla vypíšu stav pravidel příkazem ufw status.

Kernel Firewall

Samozřejmě je možné pro konfiguraci pravidel využít po doinstalování i grafické prostředí, třeba jako na obrázku ufw-gtk , záleží na na “vkusu každého soudruha” 😉

ufw-gtk

 

Hodnocení *

Oproti minule testovanému instalátoru 5.5 (verzi 6 jsem netestoval) se již neobjevují podivné dialogy a instalátor je v pořádku. Bohužel ale dojem trochu kazí některé nepřeložené volby, což je ale jen drobný šrám na jinak čistém procesu instalace. Nainstalovaný systém je stabilní, s trojkovým jádrem , equo funkční a s aktualizovanou databází ihned po instalaci. Systém má instalované pouze nutné balíky aby běžel systém a X server, dále několik systémových utilit a pár prográmků, jinak nic. Je to tedy velice čistý rychlý systém připravený i pro instalaci serveru, nebo pro toho kdo preferuje rychlost a možnost si do systému přidat jen to co považuje za nutné.

 

Luděk Melichar