Linux si prohlíží windowsObtížnost: středně pokročilý uživatel
Způsob:
editace pomocí terminálu souboru /etc/fstab
Čas:
cca 5 minut

V dnešním návodu si ukážeme, jak nastavit Sabayon, aby připojoval automaticky disky s oddílem ntfs. NTFS používají Windows a tedy jej využijí ti uživatelé, kteří (stejně jako já) mají na harddisku nainstalované i Windows. Sabayon, stejně jako všechny známé distribuce, už v základu má nainstalovaný ntfs-3g, který umožňuje nejen prohlížení souborů na disku s oddílem NTFS, ale i do takového oddílu zapisovat a provádět zde změny. V základu však musíte disky připojovat ručně a to se zadáváním hesla root. Nyní si ukážeme, jak nastavit Sabayon tak, aby se toto provádělo automaticky při startu systému.

Budu tedy předpokládat, že máte již potřebný balíček ntfs-3g nainstalovaný, pokud ne, tak jej nainstalujte. Otevřeme si terminál a přepneme na uživatele root a to příkazem:
#su
#heslo

Nyní příklad, dle svých potřeb si toto samozřejmě změníte. Předpokládejme, že máme jeden disk na kterém jsou Windows a ten je pojmenovaný Windows.

#mkdir /media/Windows

Tímto příkazem jsme si vytvořily novou složku. Do této budeme připojovat  disk. Nyní si otevřeme editaci souboru fstab, který se nachází ve složce etc

#nano /etc/fstab

Nano je textový editor, pokud s ním neumíte zacházet, můžete použít i gedit nebo jiný Vámi preferovaný editor. Každopádně na konec souboru fstab si přidáme jeden řádek.

/dev/by-id /media/Windows ntfs-3g defaults 0 0

by-id = název disku Windows. U mě je to třeba sda5 . Název tohoto disku zjistíte třeba Aplikace —> Systémové nástroje –> Diskový nástroj Po uložení souboru pak vyzkoušíme nastavení tím, že zadáme:
#mount -a

Tím se připojí všechny diskové oddíly zadané v souboru fstab. Pokud se něco pokazí, tak vám terminál vypíše chybovou hlášku. Pokud je vše v pořádku, nic se neobjeví a disky máte již připojené a můžete je již používat. Po příštím restartu se už připojí automaticky.